A Pest-Terv Kft. munkatársa Makkai Krisztina ismertette a településszerkezeti szabályozási terv pillanatnyi állapotát. A korábban, a Településfejlesztési Bizottság és az önkormányzat tagjaival történt egyeztetéseket követően keletkezett változásokat térképen mutatta be. Mint fogalmazott, céljuk az, hogy a megbeszélés után a képviselő-testület dönteni tudjon.

Több területet is érintettek a változások. Ezek közé tartozik az eddig üdülőövezetként nyilvántartott, virágnevű utcákat magában foglaló terület, a Koós Károly és Liliom utca közötti rész, az Almáskert, az üdülőterület II. blokkja és a Kisrétek.

A korábbi bizottsági ülések eredményeként felvetődött az önkormányzati tulajdonban lévő területek előnybe helyezése. Ilyen a Márianosztrai út melletti terület hasznosítása, mely a jelenlegi javaslatban kertvárosias lakóterületként szerepel, de előnyös lenne, ha valamilyen beépítésre lehetőséget adó, lakó vagy különleges felhasználási célzatú besorolást kapna.

Elhangzott, hogy lakossági megkeresések érkeztek a Kisrétekkel kapcsolatban. Mások a településkép esetleges torzulásának veszélyére hívták fel a figyelmet. Zebegény polgármestere elmondta, a településfejlesztési koncepcióban kimondta a testület, hogy csak a fenntarthatóság erejéig akarja fejleszteni a falut. Azokat a jegyeket, melyektől ilyen gyönyörű és különleges a település, megőrzik. A rendkívüli ülésnek nem határozathozatal volt a célja, hanem az, hogy a településszerkezeti, valamint a szabályozási tervvel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket megvitassák, tisztázzák, illetve a korábban ismertetett helyzethez képest történt változásokat bemutassák a tervezők az érdeklődőknek és érintetteknek a szakhatósági véleményeztetési eljárás elindítása előtt. Az önkormányzat a településrendezési tervet tavaszra szeretné véglegessé tenni.