Dr. Sajtos Sándor polgármester tájékoztatta a képviselőket az árvízi védekezésről. Elmondta, hogy mindvégig ügyeletet tartottak, és a legkritikusabb időszakban lakossági segítség kérése céljából rendkívüli felhívást tett közzé az önkormányzat.  A várt 120 fő helyett azonban csak 111-en jelentkeztek, ezért Pócsmegyertől kért segítséget, amikor az ellennyomó medencénél hirtelen kellett közbelépni. 

Június 29-i testületi ülésén első napirendi pontban az iskola és az óvoda vezetőjének beszámolóját hallgatta meg a képviselő-testület. Gillich Péterné iskolaigazgató írásos anyagában többek között arról számolt be, hogy 2009-2010-ben 311 diákja, 21 tanulócsoportja volt a Pollack Mihály Általános Iskolának. 8 alsó, 8 felső, 4 napközis és 1 logopédiai csoportban folyt az oktatás 24 főállású és 4 félállású pedagógus alkalmazásával. A zenetagozat óráit 7 tanár látja el félállásban hegedű, zongora, rézfúvós, fuvola, gitár és szolfézs tanszakokon.  A népház emeleti termeiben az elsősök és a másodikosok, valamint az egyik harmadik osztály kapott helyet, a többiek a központi iskolában tanulnak. Itt helyezték el a két napközis csoportot, továbbá a zeneiskolai órákat is itt tartják.  A Béke úti épületekben működik az ebédlő és a könyvtár. A kompetenciamérésen  az országos átlag fölött teljesítettek a diákok. A legfontosabb megoldandó probléma az iskolaudvar rendbetétele – hangsúlyozta az igazgató, ennek megoldása érdekében ősszel jótékonysági bált szerveznek.

 Csörginé Kemény Ildikó óvodavezető írásos beszámolójában kifejtette, hogy a két óvodába összesen 205 gyermek jár. Az intézményekben logopédiai és hitoktatást biztosítanak, a nevelésről 17 óvodapedagógus, 1 logopédus, 8 dajka gondoskodik és 1 fő konyhai dolgozót alkalmaznak. A több éve tartó felújítási munkálatoknak köszönhetően korszerű intézményekben folyik a nevelés. Az óvodavezető beszámolójában a megoldandó problémák közül elsősorban az Almásy utcai óvoda előtti forgalomlassítást, Tótfaluban pedig az előző évi tetőcsere során történt beázás miatti penészesedést emelte ki.

Következő napirendi pontban a szentendrei tűzoltóság képviseletében Oláh Péter parancsnokhelyettest hallgatták meg a képviselők. A tűzoltóság anyagi nehézségekkel küzd, az állami finanszírozás nem fedezi a feladatellátás teljes költségét, a tűzoltók ezért a területi önkormányzatokhoz fordultak segítségért. Tahitótfalu képviselő-testülete a szentendrei tűzoltóság számára 2 millió forintos támogatást szavazott meg.

 Harmadik napirendi pontban Jüsztl Zsófia képviselő indítványáról tárgyalt a testület. A képviselőasszony vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot, erre levélben kérte fel a képviselő-testületet. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az üzletházi építkezés lényeges elemét, a parkolóhelyek üzletközpont ingatlanán belüli elhelyezésének kötelezettségét, a döntéshozatalnál figyelmen kívül hagyták. Az indítványhoz csatolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2010. június 9-én kelt levélben az áll, hogy fenntartják a 2008-ban kiadott szakvéleményben leírtakat, azaz, hogy a tervezett üzletház parkolási igényét az ingatlanon belül kell kielégíteni. Indoklásként az szerepel, hogy „a tervezett üzletházzal szemben a 11-es számú főút másik oldalán lévő parkoló telítettsége a nappali órákban igen jelentős. Sőt, a tervezett üzletház melletti ingatlanok előtt további parkolóhelyek találhatók, amelyek azonban a beavatkozást követően megszüntetésre kerülnek. A parkolási igények kielégítése tehát nem megoldott. A tervezett létesítmény forgalomvonzó hatását és a 11-es számú főút forgalmát figyelembe véve nem elfogadható megoldás, ha a vásárlók egy része csak a 11-es számú főutat gyalogosan keresztezve tud eljutni a bevásárló létesítménybe.” – írja a minisztérium főosztályvezetője. A testületi tagok közel egy órán keresztül vitáztak a javaslatról, közben Jüsztl Zsófia képviselő elhagyta a tárgyalótermet. A testületi tagok végül egy tartózkodás mellett nemmel szavaztak a javaslatra, hogy vizsgálóbizottság foglalkozzon a parkolók ügyében meghozott testületi döntéssel és annak körülményeivel. 

Kedves Nézőink! A napirendi pont tárgyalását vágatlanul megtekinthetik Kommentár nélkül című műsorunkban.

 A következő napirendi pontban elfogadták a képviselők a Visegrádi-, Rózsa-, Kertész-, Kós Károly utcák megépítésére vonatkozó újabb közbeszerzési pályázat kiírását. A második eljárásra azért kerül sor, mert egy cég megtámadta az előző közbeszerzési anyagot. A beruházáshoz szükséges forrás rendelkezésre áll, az Önkormányzat megkötötte az erre vonatkozó támogatási szerződést.

 

5. napirendi pontban elfogadta a képviselő-testület, hogy az árvízi védekezésre és kárelhárításra 8,7 millió forint értékben vis maior pályázatot nyújtson be Tahitótfalu. Ezt követően a csapadékvíz miatt megrongálódott hegyi utak javítására beérkezett árajánlatokat ismerték meg a képviselők. 5-ből ketten küldték vissza időre ajánlatukat, a testület a félmillióval kedvezőbb, 5,5 milliós ajánlatot szavazta meg.

 A bizottsági beszámolók napirendi pontban elsőként Nagyházú Miklós a Településfejlesztési- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke tett javaslatot az idei intézményi beruházásokra. A Posta-Gyógyszertár épületének homlokzatfestésére 2 millió forintot állítottak be, ez az összeg nagyobb, esztétikusabb buszváró kialakítását is tartalmazza. A Hivatal berendezései, gépei tárolására alkalmas 25 négyzetméteres zárt raktár, továbbá egy 60-80 négyzetméteres szín megépítésére 4 millió forintot terveztek be, és végül az iskolaudvar burkolására várhatóan 5,5 millió forintot költ majd a település.

A Pénzügyi Bizottság nevében Gál Sándorné elmondta, hogy jól áll a hivatal az adóbeszedéssel: az építményadó 85%-a, a gépjárműadó 76%-a érkezett be, a 46 milliós adókintlévőség behajtását pedig átadták az ezzel foglalkozó cégnek. Az önkormányzati ingatlanok bérleti szerződéseinek egységesítésére vonatkozóan javasolja a Bizottság, hogy forintban, fizetési határidőt megadva, az emelés lehetőségét -, nem fizetés esetén szankcionálási lehetőséget -, fél éves nem fizetés esetén felmondási lehetőséget biztosítva készüljenek el az új bérleti szerződések. A képviselő-testület a javaslatot elfogadta.

 A Szociális Bizottság elnöke, Schottner Jánosné tájékoztatta a testületet, hogy ülésükön a beérkezett kérelmeket elbírálták, továbbá ismertette, hogy a nyári szünetben 60 gyermek részére biztosít az önkormányzat napi egyszeri meleg étkezést.

A testületi ülés tulajdoni ügyek, egyéni kérelmek megtárgyalásával folytatódott, majd megszavazták a képviselők a csatornapályázat benyújtását és az ehhez szükséges 2 millió 171 ezer Ft-os önrész biztosítását. Ezt tervezésre, pályázatírásra fordítják, amennyiben nem nyernek, ez az összeg nem kerül vissza az önkormányzathoz. Az engedélyes tervek azonban a későbbiekben felhasználhatók lesznek. A pályázatot a kistérség nyújtja be, Szentendre vállalta el a gesztorságot. Tahitótfalu területén az 5918 folyóméteren megépülő csatornahálózat 487 ingatlant érint majd.