A történeti hitelességet, az ún. histórikus (régizenei) előadói stílust képviselő Lotz Trio rendszeresen vendégszerepel Európa zenei fesztiváljain. Repertoárjukon Wolfgang Amadeus Mozart művei mellett további jeles közép-európai zeneszerzők alkotásai is szerepelnek, mint Georg Druschetzky, Antonio Salieri, Johann Josef Rösler, Anton Wolanek, Martín I Soler, Anton Stadler és Vojtech Nudera.

Az egyik zenész Róbert Šebesta írása nyomán tudjuk, hogy „Georg Druschetzky (1745-1819) közép-európai zeneszerző volt, aki a mai Ausztria, Csehország, Magyarország és Szlovákia különböző városaiban dolgozott.

Zenéjében kiemelt helyen szerepel a basszetkürt, amely a klarinét-család tenor-fekvésű tagja. A basszetkürt kialakulása valószínűleg összefügg azzal a törekvéssel, hogy a klarinét hangzásbeli lehetőségeit kiszélesítsék. (A basszet szó a basszus kicsinyítőképzős változata, mutatva a hangszer hangfekvését.  A kürt név pedig a hangszer különleges, szögletesen meghajlított szarvszerű alakjára, és tölcséres végződésére utal.) A passaui Mayrhofer testvérek által az 1760-as években készített basszetkürtök a legkorábbi ránk maradt darabok, s a hangszer eredetével kapcsolatban is az ő nevüket említik leggyakrabban.

A 32 darabból álló Divertissement-sorozat megírásának ideje nem állapítható meg egyértelműen. Valószínűleg több más basszetkürtre komponált darabbal együtt az 1790-es években keletkezett, amikor a zeneszerző rövid ideig Pozsonyban, majd Pesten dolgozott. A darabok a közönség szórakoztatásának igényével készültek, háttérzeneként akár órákig játszhatták őket nemesi családok vacsoráin és estélyein.”