A csupán néhány évtizedes tájékozódási kerékpár a tájfutásból eredeztethető. A hegyi utakra kifejlesztett mountenbike-ok megjelenését követően nem sokat kellett várni, hogy a tájkerékpárosok is megjelenjenek. Mint ahogy a verseny kialakulása a tájfutásnak köszönhető, úgy a sportág űzői is többnyire onnan tértek át.

Mets Miklós szakágvezető elmondta, az első tájkerékpár-versenyeket a 80-as években kezdték szervezni Magyarországon, de csupán az utóbbi 10 évben vált ismertebbé a sportág, 2012-ben pedig világbajnokságot is szerveztek Veszprém közelében. A háromnapos zebegényi verseny az országos bajnokság része volt, melyre a környező országokból is érkeztek versenyzők. 

Magyarországon körülbelül 150-en űzik ezt a sportot, a mostani versenyen közel 70-en vettek részt. A börzsöny vadregényes útjait felfedező verseny egy extrém, éjszakai futammal kezdődött, azon kívül pedig egy közép és egy hosszútávú számot indított a Diósgyőri Tájékozódási Futó Club. A főszervező a helyi Viraszkó Zoltán, Süti volt, aki ezt megelőzően 5 éve rendezett utoljára tájkerékpár bajnoki futamot a Zebegényt környező erdőben.

Mets Miklós kiemelte, az ország tájkerékpárosainak egyötöde a főváros környékén található meg. A sportolóknak ősztől tavaszig, csütörtökönként vannak edzéseik Budapesten. Mindenkit szívesen fogadnak, aki csatlakozni szeretne hozzájuk.