A 2009-es esztendő Visegrád Millenniumi éve, melynek eseményeiről, programjairól folyamatosan tájékoztatunk. Szakemberek már többször hangsúlyozták, hogy Visegrád nem ezer éve létezik, hiszen a régészeti feltárások során késő-bronzkori urnamezős temető és település is előkerült, nem beszélve a már jól ismert római Limes őrtornyairól, erődjeiről és egyéb római-kori emlékekről. Ezer éve azonban, Szent István királyunk 1009-ben kiadott oklevelében, írásban is megjelent Visegrád Vármegye neve.

Ha a Sibrik-domb nevét említjük, sokaknak a római erőd jut eszébe. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a honfoglaló magyarok az akkor még álló, elhagyatott erődöt birtokba vették és később a dombon és környékén alakult ki a település, a Szent-István kori Visegrád, mely vármegyeszékhely is volt egyben.

A város Millenniumára a Sibrik-dombon található főesperesi templom védőépületét és az előtte található kis teret felújították, benne kiállítást rendeztek be, ahol megtekinthetők többek között Magyarország legkorábbi ismert bizánci típusú freskói. A gyülekezőtéren a Szent István-kori regensburgi kereszt mintájára épült emlékmű fogadja a látogatókat. A római erőd területén lévő egykori ispánsági vár falára pedig emléktábla került az Együtt Kulturális Egyesület és egyéb intézmények támogatásának jóvoltából.

Az avató ünnepségen beszédet mondott Szőke Mátyás, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, Dr. Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke.