Elmondta: jellemző, hogy a fejlesztési költségek meghaladják a tervezettet, és nincsenek összhangban az adott projekt költségviselő képességével.
    A beruházások döntő többségére az is jellemző, hogy bevételeikből a normál működési kiadásaik finanszírozását is nehezen tudják megoldani, így a beruházás költségeinek finanszírozása szinte lehetetlennek látszik - tette hozzá Baranyay László. Véleménye szerint a banknak komoly gondot jelent, hogy  ezeket a projekteket hogyan lehet üzemben tartani, illetve a be nem fejezetteknél milyen döntéseket hozzon a fejlesztési hitelintézet.
    A turizmus kiemelt terület a gazdaság stabilizálásában, ezért olyan megoldást keresnek, amely a bank veszteségét minimalizálja - mondta az elnök-vezérigazgató.
    Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az ülésen kijelentette: a fenntartható működés azoknak a szállodáknak is problémát jelent, amelyeknek nincs hitelük. A magyar szállodák a 2007. évi bevételi szinten dolgoznak, miközben a kapacitás 10 százalékkal bővült, a kihasználtság csökkenését és az inflációt is figyelembe véve a fajlagos mutatóik gyengék, és jövőre sem várható kedvező változás.
    A főtitkár kiemelte: az utóbbi években néhány településen olyan szállodafejlesztés is megvalósult, amely mögött nem volt turisztikai vonzerő. Kovács István hangsúlyozta, hogy a beruházáshoz felvett devizahitelek a szállodaiparban is gondot jelentenek.
    Hadházy Sándor, a Fidesz képviselője szerint a szállodai cégek helyzetén segítene, ha a szálláshelydíj 50 százalékát a Széchenyi Pihenő Kártyával (SZÉP-kártya) is ki lehetne fizetni.
    Szilágyi György, a Jobbik képviselője, a bizottság alelnöke szóvá tette a CIB Bank gyakorlatát, amely - szerinte - egyes esetekben jogtalanul foglalja el az általa hitelezett szállodákat, bár azok birtokvédelmi határozattal rendelkeznek.
    Pál Béla, az MSZP képviselője kiemelte: a fejlesztéseknél megalapozottabban kell a megtérülést kiszámítani, ami nemcsak a szállodákra, de a gyógyfürdőkre is igaz.
    Szalay Ferenc, a Fidesz képviselője, a bizottság alelnöke fontosnak nevezte, hogy stratégiai gondolkodás mentén valósuljanak meg a fejlesztések.