A visegrádi királyi palota évtizedek óta az iskolai kirándulások egyik fő célpontja Magyarországon. A Mátyás király Múzeum gazdag programkínálattal várja a gyerekeket és pedagógusokat. E programok játékos formában mutatják be a középkori udvari életet: a lovagi tornákat, solymászatot, táncokat és játékokat, íjászatot, valamint a kézműves mesterségeket.

Az Európai Unió által támogatott új fejlesztés révén a királyi palota egy olyan játszóparkkal gyarapodhat, amely nagyszerű környezetet teremt ezekhez a foglalkozásokhoz. A park játékai között a legkisebbek megismerkedhetnek a Mátyás királyhoz kapcsolódó történelmi események és népmesék világával, a játszóházban pedig a középkori mesterségekkel. A tervek már csaknem 6 éve kész vannak, az álom megvalósítása azonban forráshiány miatt váratott magára. Végül a 2008-ban benyújtott uniós pályázat sikeresnek bizonyult, a múzeum 175 millió forintot nyert a park megvalósítására. Az épület egyébként a szezonális tevékenységen túl a város egyéb rendezvényeinek megtartására is alkalmas lesz majd – mondta Lukács Zsófia belsőépítész, a játszóház egyik tervezője.

A házhoz egy kb. 1300 négyzetméteres terület tartozik, mely Mátyás király mitológiájához fűződő, szobrászok által kivitelezett meseparkként működne. Az alkotások ki vannak téve ugyan a használat és az időjárás viszontagságainak, de szerepük fontossága miatt ez nem jelenthet gondot a munkáját féltő művésznek – hangsúlyozta Kő Boldizsár grafikusművész.

Az ünnepségen részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója, Dr. Csorba László, is, aki a Játszópark létrejöttét mérföldkőnek tartja.