A Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományteremtő rendezvényének alapötlete Pelczer Annától származik, aki tavaly novemberében a német kisebbség érdekében végzett tevékenységéért kitüntetést vett át az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Dunabogdányban megrendezett kultúrgáláján. Nusi néni összegyűjtötte a dunabogdányi sváb dalokat, hagyományokat, népszokásokat, melyekből egy könyv már elkészült és hamarosan megjelenik a második kötet is.

A település első Márton-napi rendezvényére a rossz idő ellenére is nagyon sok dunabogdányi kíváncsi volt. A lampionos felvonulás a templom-kertből indult, majd a Szent János téren az általános iskola 8-os tanulói németül és magyarul is elmesélték Szent Márton történetét.

Márton, 316-ban született egy római tribunus fiaként és kívánságára a légió katonája lett. A legenda szerint 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett, majd 371-ben püspökké választották. A hagyomány szerint azonban Márton nem vágyott a püspöki rangra, a nagy megtiszteltetés elől a libák közé bújt, de a nagy gágogás elárulta őt. Így belenyugodott a közakaratba, s a libák közbenjárásával elfogadta a püspöki széket.
A katonák, utazók, foglyok, rabok, parasztok, pásztorok pártfogója volt.

A műsorban közreműködtek az óvodások, az általános és a zeneiskola diákjai. Ailer Gáspár atya közös imádságra szólította a híveket, majd Schwartz József, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott beszédet. Reményét fejezte ki, hogy a Márton-napi ünnepség – mely egyébként német nyelvterületekről terjedt el - hagyománnyá válik a településen.

A rendezvény sikere érdekében egész Dunabogdány összefogott. A Német Nemzetiségi Önkormányzat, az iskola, az óvoda, a zeneiskola és a plébánia mellett a művelődési ház is kivette a részét a szervezésből. A lampionos menet a Duna-partra vonult, ahol a Márton-tűz mellett tea és forralt bor várta a résztvevőket.