Sport 2011 Dec 01 07:57

Küldetést teljesít a tízéves fennállását ünneplő Berta Ferenc Zsebszínház, amely a bánsági Kisorosziban született férfiről kapta a nevét


    Elmondta, hogy a Zsebszínház célja "összefogni mindazokat a kulturális erőket, amelyek a nyugat-bácskai szórványban jelen vannak, és még mozgósítani tudnak". A Zsebszínház Találkozások címmel havi rendszerességgel tart összejöveteleket, ahogyan azt "mottójukként" is vallják: "fontos emberekkel, művekkel, barátokkal". Az elmúlt tíz esztendőben 140 találkozót szerveztek és rendeztek meg, és bár nyaranta kis szünetet is tartanak, a küldetésként vállalt kultúrmunka ekkor sem szünetel: az utóbbi években Nyári Találkozásokat szerveznek, és olyan kis településekre mennek el, amelyeket hivatásos színházak már fel sem keresnek, de még könyvbemutatókat sem tart ott senki.
    - Amikor tíz évvel ezelőtt megalakítottuk a zombori Zsebszínházat, arra törekedtünk, hogy fenntartsuk a folyamatosságot, és az örökébe lépjünk az akkortájt anyagi okok miatt megszűnő Vajdasági Magyar Amatőr Színháznak. Tehát a folyamatosság lebegett a szemünk előtt, illetve az a cél, hogy magyarul szóljunk közönségünkhöz, még akkor is, ha meghívott vendégeink, kiállítóink, előadóink esetenként más nyelvet beszélnek, vagy külföldiek. Mindaz, amit ők elmondanak, nálunk magyar nyelven is elhangzik. Tudatosan arra törekszünk, hogy ne gettósodjék el kis közösségünk, igyekszünk nyitottak lenni a világra - világította meg hitvallását Fekete J. József.
    
Mindent a zsebükből fedeznek    
    
    A Berta Ferenc Zsebszínház egy a bánsági Kisoroszin született férfiről kapta a nevét, aki a kulturális életben kifejtett negyvenévi munkával a háta mögött 2000-ben hunyt el.
    - A család engedélyével az ő nevét vette fel a Zsebszínház, amelynek rendezvényein átlagosan több mint 90 ember volt jelen az elmúlt években. Ezek a találkozók nem klasszikus könyvbemutatók, nem klasszikus rendezvények, hanem "kis és polgári" rendezvények is egyúttal. Minden alkalommal rendezünk valamilyen kiállítást művészeti alkotásokból, és minden alkalommal megszólal valamilyen zene is - részletezte a Zsebszínház műsorpolitikáját az elnök, aki azt is elmondta, hogy a Zsebszínház munkáját hárman egyengetik: rajta kívül felbecsülhetetlen segítséget nyújt Györfi Sándor és Györfi Klára.
    A Zsebszínház küldetésének sajátos bizonyítéka, hogy az általa létrehozott produkciókban szenttamási, kulai, ókéri, verbászi, bácskertesi, bezdáni, szabadkai, zombori, őrszállási műkedvelők is szerepeket vállaltak, továbbadva a Zomborban szerzett tapasztalatokat szülőfaluikban.
    - Hogy miért vagyunk Zsebszínház? Mert mindent a saját zsebünkből fedezünk. Mi tartjuk életben ezt a színházat. Rendezvényeinket a legnagyobb hagyománnyal rendelkező zombori magyar egyesületben, a Magyar Polgári Kaszinó épületében tartjuk - jegyezte meg Fekete J. József, hangsúlyozva azt is, hogy egy-egy magyar előadásra 300-350 ember kíváncsi a Kaszinóban.
    Nem lebecsülendő szám ez, főleg ha tudjuk, hogy Zomborban és vonzáskörzetéhez tartozó 15 településen összesen körülbelül 100 ezren élnek, és ebből - becslések szerint - 18 ezer fő a magyar közösség lélekszáma, közülük pedig jó ha, eléri a 3500-at a Zomborban lakó magyarok száma.

Előző Focihírek- a november 27-i forduló eredményei 2011 Nov 30 Következő Felhívás 2011 Dec 02
Hozzászólás { 0 }
Komment írása
Pipáld be
A fel nem használt energia a legolcsóbb!!!!!!! Nem szeretném kifizetni az árát, ugyanis a fel nem használt energia a LEGNAGYOBB VESZTESÉG!!!!! Miért? Nézzük a FŰTÉST, hogy mi is történik a segélyként kiosztott tüzelőkkel, amik ENERGIAHORDOZÓK!!!!! Valamilyen berendezésben elégetjük ezeket, abban a tudatban, hogy ezzel hőenergiát hasznosítunk! Aztán kiderül, hogy tüzünk energiájának felét a kéményen felhasználatlanul engedjük ki, bár kétségtelen van amikor ez az energia is 'hasznosul', ha másképpen nem, hát leég a ház, amivel nem fűtöttünk!!!!!! " A legolcsóbb és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk!" Mondta Szalai Gabriella a MEHI munkatársa!!!!!! Nem tudom ki találta ki, hogy az energia nem vész el, csak átalakul, de Ő már tudta, a fel nem használt energia káros is lehet!!!! Hogy mit tanítanak magasabb iskolákban azt nem tudom, csak azt, hogy az élet iskolája sokkal fontosabb lenne, ha valaki még gondolkozni is tud, a kiváló diploma mellé!!!!! Kapásból egy másik példa, én úgy álltam a wankel motorhoz, hogy az egy irányba ható erők összeadódnak!!!! (ezt is valaki kitalálta!) Ausztráliában egy wankelmotor elszállt, bár azóta sem olvastam sehol, hogy a forgó motor, vagy test, energiáját nem kötik le, az kárt fog okozni, mert az energia ÁTALAKUL!!!!! Van mégegy, teljesen mai dolog, a villamos energia termelésének és felhasználásának egyensúlya, de ezt már tőlem okosabb emberek intézik, már csupán a nap energiája tartogat némi meglepetést!!!!!! Hogyan hasznosíthatunk gazdaságosan megtermelt energiát? Csak úgy, ha annyit termelünk, amennyit fel is használunk!!! Ha mégis többet termelnénk, könyveljük el veszteségnek, vagyis a cím helyesen úgy hangzik, A FELHASZNÁLT ENERGIA a leggazdaságosabb!!!!! Ma talán a legnagyobb energiapazarlás, akkor történik, amikor a HORDOZÓT égetjük el, némi szerenc
Mire mondta
Hírlevél feliratkozás

Támogatók: