Sajtos Sándor elmondta a legnagyobb változás idén a normatív szociális támogatásban volt, amely az előző évhez képest összesen több mint 16 millió forinttal nőtt. Az önkormányzatnak mostantól új törvényi kötelezettségnek kell eleget tennie, szünidőben térítésmentesen kell biztosítania az óvodás és iskoláskorú gyermekek étkeztetését. Míg tavaly az önkormányzat 130 millió forintos bankszámlával indította az évet, idén ez az összeg 140 millió forintra nőtt. Ezt követően a beruházásokra tért rá a polgármester. Itt említette meg a Kossuth Lajos utca  és a Hősök tere rendbetételét, amelyet a mellette nyílt  áruháztól, szerződés alapján, településfejlesztésre kapott összegből, valamint egy 12 millió forintos járdafelújításra nyert pályázati forrásból valósított/valósít meg az önkormányzat. A Magyar Közút jóváhagyta a gyalogátkelő építését a Kossuth Lajos és Béke utca kereszteződésénél, valamint fejlesztik majd a közvilágítást is azon a részen. Tovább folytatva a sort Sajtos Sándor kitért a posta mögött kialakított parkolóra, ahol 93 méteren újították fel az burkolatot. Tavaly került sor a Sportcsarnok homlokzatának évek óta tervezett felújítására is. A polgármester elmondta - szemben a kiadásából származó 800 ezer forintos összeggel - a csarnok üzemeltetése évi 11 millió forintra tehető. Idén az épület fűtéskorszerűsítésére kerül sor, amely bruttó 7,7 millió forint kiadást jelent az önkormányzatnak.  A kondenzációs kazán beépítésével várhatóan a fűtés költsége jelentősen csökken. Az önkormányzat sikeresen gazdálkodik a közel 165 hektáros erdőterületen – emelte ki Sajtos Sándor, elmondta évi 2,6 millió forintot fizetnek ki összességében a közel 260 tulajdonosnak.  Emellett fejlesztéseket végeznek a területen, vízelvezetőket, átereszeket alakítanak ki. Kiépítették a Boros Izabella utcában a közvilágítást, ezt folytatják idén a Herman Otto és a Cinke utcai szakaszon, illetve tervezik a Málna, a Napsugár és a Gölödintől a Semmelweis utcáig tartó részen a világításfejlesztést. Ezt követően az étkezőre tért rá a polgármester. Elmondta már megkezdődött a kivitelezés, a munkálatokat augusztusig kell befejezniük, ezzel várhatóan több mint 500 gyerek étkeztetése oldódik meg a településen.

Sajtos Sándor elmondta, a Tahi részen lévő óvoda konyhájának átalakítását december 31-ig kell befejezniük a kivitelezőknek, csak akkor tudják felhasználni azt a 22 millió forintot, amelyet a két csoportszobára pályázaton nyert az önkormányzat. A polgármester kitért a kormányablakra, amely egyrészt megkönnyíti a lakosság ügyintézését, másrészt helyiségei után bérleti-díjat kap az önkormányzat, a Kisoroszival közös hivatalra, majd sikeresnek minősítette a gátépítést. A csatornázással kapcsolatban elmondta, voltak kellemetlenségek, de összességében nem lett rosszabb Tahi úthálózata. Több esetben olyan helyen is épült aszfaltburkolat, ahol azelőtt nem volt. A polgármester elmondta minden kedden 14-től 18 óráig az önkormányzat által alkalmazott személy segíti a csatornázással kapcsolatos lakossági ügyintézést. A csatornázási beruházás kifutási ideje még 5 év.

Az önkormányzat tervezi egy térfigyelő rendszer kiépítését a településen. A jelenlegi elképzelések szerinti a kilenc kamerából álló rendszer a későbbiek folyamán akár 62 kamerára bővíthető – tájékoztatott Sajtos Sándor. Hozzátette a hálózat kiépítésével az adatvédelmi előírásokat maximálisan betartják, a központi egység a rendőrségre lesz beépítve.

Tervben van idén a Házas patak rekultivációja is. Sajtos Sándor elmondta több éves huzavona után az illetékes hatóság arra kötelezte az önkormányzatot, hogy egy 60 méteres szakaszon állítsák helyre a csapadék által lepusztított patakmedert. Erre egy vis maior pályázaton mintegy 45 millió forintot nyert az önkormányzat. A strand kiépítésének előkészítő munkálatai is folyamatban vannak.

A Falugyűlés végén kérdéseket tettek fel a polgármesternek a jelenlévők. Szóba került többek között, hogy miért érdektelen a lakosság a Falugyűléssel kapcsolatban, a településen lévő üres telkek hasznosítása, a kátyúzás, egy közvécé üzemeltetése, a mezőgazdasági területeknél lévő utak rendbetétele, illetve az egészségház környékén a közlekedés biztonságosabbá tétele.