Július 30-án Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész jótékonysági hangversenyével indult a rendezvénysorozat. Sinkó Vilmosné polgármesterasszony köszöntőjében elmondta, hogy rendkívüli az idei Zebegényi napok, egyrészt a 100 éves évforduló miatt, másrészt azért, mert a hagyományos programsorozatra elkülönített összeget a tavaszi, nyár eleji rendkívüli időjárás kárvallottjainak adják át. Ettől azonban nem lett szegényesebb a rendezvény, mert a civil szervezetek, és magánemberek olyan ütőképes programot állítottak össze, amely a világ minden táján megállná a helyét.

Az ünnepi alkalomhoz illő zenével Liszt pompázatos Polonais-ével nyitotta meg a koncertet Bogányi Gergely zongoraművész, Zebegény díszpolgára. A hangversenyen közreműködött Ábrahám Márta hegedűművész, aki szintén zebegényi-váci kötődésű.

A Zebegényi napok másnapján mások mellett Dunai Adrienne szervezésében kiállítás nyílt a Dunapart vendégházban dr. Kós Károly néprajzi grafikáiból. Ahogy Dunai Andrienne nevezte, mint zebegényi volt jelen a kiállítás-megnyitón Martonyi János külügyminiszter.

A kiállítást Beer Miklós váci megyéspüspök nyitotta meg. Beszédében felidézte gyermekkori emlékét, amikor megtalálta otthon Hermann Ottó néprajzi kötetét.

A rácsodálkozás mellett Kós Károly grafikái arra bíztatnak, hogy legyen egy kicsit nagyobb önbecsülésünk, hogy ilyen a mi népünk múltja, ilyen gazdag az a kulturális örökség, amit évszázadok alatt megőriztek számunkra az elődeink.

A Zebegényi napokat végigkísérte a zongoramuzsika: a kiállításmegnyitón a Polgár-testvérek játszottak. Éva, László és Balázs, aki korcsoportjában idén az Országos Zongoraverseny 3. helyezettje lett.

és Polgár László Weiner Rókatáncát játszották el.

A kiállításmegnyitó ideje alatt zajlott a Dunakanyar Erősember Verseny, amelyen kerékforgatásban, koffer és gázpalackváltóban, súlytartásban és gúla, valamint kockacipelésben mérték össze tudásukat a versenyzők.

A Duna-parton a Löszfal Band adott jótékonysági koncertet. A bevételt a rendkívüli esőzések károsultjai javára ajánlotta fel az alkalmi formáció, melynek tagjai, Krallics Katalin, Mérei Anita, Turáni Csongor, Kiss Sándor és Gyarmati Gábor ír, skót, csángó és magyar zenei motívumokkal díszítették előadásukat. A koncertet követően a Könyvtár Galériában Zebegényi Mária munkáiból „Tiszta forrásból” címmel nyílt kiállítás. A további programok ismét a Duna-parti színpadon várták a közönséget. A Történeti Alkotmány, Magyarország ősi alkotmánya című könyvet Hermányosi Mária tervezőgrafikus ismertette, majd újabb alkalmi formáció lépett a színpadra, a Júli 31. Band, végül egy koncertfilm vetítésére került sor.

Augusztus 1-én hálaadó szentmisén gyűltek össze az ünneplők a Kós Károly által tervezett Havas Boldogasszony templomban. A misét Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta, és a Magyar Rádió élő adásban közvetítette. A misét követően dr. Bőzsöny Ferenc a Magyar Rádió főbemondója, Zebegény díszpolgára vezényelte le az önkormányzat kitüntetéseinek átadását.

A kitüntetések átadását követően a templom újraszentelésére került sor. 100 évvel ezeleőtt a zebegényi Havas Boldogasszony templom 30 éves gyűjtés után épülhetett meg, de nem sikerült úgy befejezni, ahogy azt Kós Károly megálmodta, mert elfogyott a pénz. Így egyszerűen levakolták a homlokzatot. A centenáriumra tervezett felújítást szintén közadakozásból tudták megvalósítani, három éve a tetőt és a toronysisakot cserélték ki, majd az orgonát, és az ólomüveg ablakokat egy művészi restaurátorral megcsináltatták. Végül a plébánián őrzött eredeti tervek alapján felújították a templom homlokzatát, amely 100 év után azokkal a motívumokkal, Magyarok Nagyasszonya ábrázolással és felirattal áll Zebegény főterén, ahogyan azt Kós Károly megtervezte.

Az ünnepség a Kós Károly-emléktábla és a Koperniczky-emlékkő koszorúzásával, majd családias fogadással zárult.